Choklad- och ingefärskaka

Serverar: 16-20 portioner

Chokladens och ingefärans smak smälter samman med den mörka och ljusa sirapens i denna kaka, som är perfekt som uppiggande medel en kall vinterdag.

Ingredienser

  • 250 g mörk sirap
  • 250 g ljus sirap
  • 125 g osaltat smör eller margarin
  • 375 g vetemjöl
  • 75 g kakaopulver
  • 2 tsk malda pepparkakskryddor
  • 75 g ljust farinsocker
  • 375 g medelgrovt havremjöl (eller havregryn som körts i mixer)
  • 3 dl mjölk
  • 1 ägg
  • ½ tsk bikarbonat
  • 250 g mjölkchoklad, grovhackad
  • 2 msk havregryn
  • Instruktioner

    1. Smörj en kakform, 20 x 20 cm, och klä formens botten och sidor med smörpapper. Häll sirapen och smöret eller margarinet i en kastrull och värm försiktigt tills matfettet har smält. Ta av från värmen och låt svalna.
    2. Sikta ner mjölet, kakaopulvret och kryddorna i en stor skål. Rör ner sockret och havremjölet.
    3. Blanda samman mjölken, ägget och bikarbonaten och häll ner detta i skålen med den smälta blandningen tillsammans med den hackade chokladen. Rör ner mjölblandningen. Rör om försiktigt tills ingredienserna hänger ihop.
    4. Häll smeten i den smorda och klädda formen och strö havregrynen över. Grädda i 175°C i ca 1 ¼ timme tills skorpan har spruckit upp och en steknål som sticks ner i mitten känns torr när den tas upp.
    5. Låt svalna i formen. Skär fyrkanter före serveringen. Förvara i lufttät burk 1-2 veckor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben