Chokladkladdkaka med cognacsplommon

Serverar: 1 portioner

Cognacsplommonen ger den här kakan en vuxen och fyllig smak.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 2½ dl florsocker
  • 4 ägg
  • 1½ dl vetemjöl
  • Cognacsplommon
  • 400 g plommon
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • ½ dl cognac
  • Servering
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en liten långpanna, ca 20x25 cm, med bakplåtspapper.
    2. Kärna ur plommonen och skär i något mindre bitar. Mät upp vatten och socker i en kastrull och ge blandningen ett uppkok. Lägg ner plommonbitarna och låt sjuda upp. Dra kastrullen från värmen och ställ åt sidan att svalna något. Tillsätt cognac och låt blandningen stå svalt i några timmar eller över natten.
    3. Smält smöret i en kastrull och låt chokladen smälta däri under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Rör ner florsockret och äggen, ett i taget i chokladsmöret. Sikta till sist ner vetemjölet och rör smeten slät. Bred ut smeten jämnt i bakformen.
    4. Mät upp 2 dl av plommonbitarna, låt lagen rinna av först. strö ut bitarna jämnt över kaksmeten. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter.Prova med sticka, den får gärna vara lite kladdig. Låt kakan kallna helt.
    5. Skär i bitar och servera gärna med lättvispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben