Mycket god chokladsockerkaka som verkligen rekommenderas. Kakao, kaffe (och socker) ger en god smakkombination även för de som inte dricker kaffe (som jag själv t.ex.).
Ingredienser
100 g margarin eller smör
1 ½ dl vatten
2 tsk frystorkat kaffepulver t.ex. nescafé
2 ägg
3 dl socker
1 ½ tsk bakpulver
3 msk kakao
3 dl vetemjöl
Instruktioner
- Till formen:
ca 25 g matfett (flytande eller fast smör/margarin)
några msk ströbröd
- Servering:
1 msk florsocker
- Gör så här:
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1 ½ liter. Sätt på ugnen på 175 grader.
- Lägg matfettet i en kastrull och häll på vatten och kaffepulver. Sätt på plattan på medelhög värme så att matfettet smälter. Rör om och låt svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Vispa ner bakpulver och kakao (kakaon kan ev. siktas för att slippa klumpar) till en jämn smet.
- Häll på vetemjölet och matfettsblandningen samtidigt och vispa ihop alltsammans på en gång med elvispen. Så fort smeten är jämn, häll den direkt i sockerkaksformen och grädda i ugnen i nedre delen i 175 grader i 50 minuter.
- Kontrollera att kakan är klar genom att se att den släppt formens kant eller prova med en provsticka. Provstickan ska vara torr när kakan är färdig.
- Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan du stjälper upp den på ett ugnsgaller eller ett serveringsfat. Lägg på formen igen över sockerkakan och låt den kallna.
- Sikta över florsocker innan servering.
Liknande recept
Kommentarer (6)
Suvränt god trots att jag glömde florsockret :-)
Riktigt god och saftig! Rekommenderas.
Otroligt! Jag brukar misslyckas med sockerkaka, men den här blev PERFEKT!
Mina barn¨älskade den. Mycket god.
God ! Saftig och hållbar. Ska nog pytsa i lite mer kaffe nästa gång.
Den bästa chokladsockerkakan jag testat och jag har provat många!!! En klar favorit från och med nu. Tack för ett suveränt recept!