Chokladtryffeltårta med vinbär

Serverar: 12 portioner

Ännu ett recept ur ICA-Kuriren 29-30/11. Det finns många recept på chokladtryffeltårtor, men jag har aldrig sett något med vinbär. En klar ljuvlighet!

Ingredienser

  • Botten
  • 400 g mandelmassa
  • 100 g mörk choklad
  • 1 msk kakao
  • 1 ägg
  • 2 äggvitor
  • Mjölkchokladtryffel
  • 300 g mjölkchoklad
  • 200 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • ½ dl svartvinbärs- eller hallonlikör
  • Garnering
  • Bär
  • Ätliga blommor, t ex krasse
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Spänn fast kanten runt papperet.
    2. Riv mandelmassa och choklad fint i en matberedare. Lägg blandningen i en bunke och rör ned kakao, ägg och äggvitor. Fördela smeten jämnt i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 15 minuter. Låt kallna helt och lossa kakan från formen. Ta bort bakplåtspapperet och vänd sedan upp kakan i formen igen.
    3. Bryt chokladen till tryffeln i bitar och koka upp grädden. Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör till en jämn, slät smet. Värm den på svag värme på spisen om chokladen inte smälter. Rör i likören.
    4. Häll smeten över kakbottnen i formen och ställ den kallt för att stelna minst 5 timmar eller över natten.
    5. Skär längs kanterna med en vass kniv och lossa sedan formen från kakan. Garnera med bär och blommor.
    6. Personligen tycker nog jag att lite punsch- eller bärgrädde skulle passa fantastiskt till den här kakan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben