Citron- och jordgubbstårta

Serverar: 10 portioner

Tårta med frisk smak av citron och jordgubbar.

Ingredienser

  • Botten
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl kokande vatten
  • 2 dl extra fint vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk rivet citronskal
  • Fyllning
  • Finrivet skal och saft av en citron
  • 1½ dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 msk kylskåpskallt smör
  • 1 liter jordgubbar
  • 3 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Citronkrämen kan du utesluta och istället köpa färdig lemon curd på burk. Har du riktigt ont om tid kan du dessutom köpa en färdig tårtbotten.
    2. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll i det heta vattnet och rör om.
    3. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med det rivna citronskalet.
    4. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen.
    5. Grädda kakan ca 30 minuter. Låt den kallna helt. Dela den sedan i två bottnar.
    6. Gör fyllningen. Blanda samman citronsaft, citronskal, socker och ägg i en rostfri kastrull.
    7. Ställ kastrullen i ett kokande vattenbad. Rör hela tiden medan krämen tjocknar, det tar ett par minuter. Det är viktigt att krämen inte kokar.
    8. Lyft upp kastrullen ur vattenbadet och klicka i det kalla smöret under omrörning.
    9. Mosa jordgubbarna grovt. Spara några till dekoration. Bred ut 2/3 av citronkrämen över en av bottnarna och skeda ut jordgubbsmoset över krämen.
    10. Lägg på den andra tårtbottnen. Vispa grädden och bred ut den över tårtan. Ringla resten av citronkrämen ovanpå. Dekorera med hela jordgubbar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben