Citron- och örtbakad gös

Serverar: 4 portioner

Saftig gös, full med örter som serveras med härliga primörer.

Ingredienser

  • Ca 600 g gösfilé, 4 små
  • ½ msk salt
  • ½ tsk socker
  • Finrivet skal av 1 citron
  • ½ dl hackad dill
  • 4 äggulor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk citronsaft
  • 500 g smör
  • 3 msk blandade torkade örter, tex. timjan, dragon, oregano
  • ½ dl gräslök
  • 1 knippe morötter
  • 1 knippe knipplök
  • 400 g färskpotatis
  • Rosmarinkvistar
  • ½ dl kallpressad rapsolja
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 50 grader.
    2. Skär bort eventuellt skinn från fisken, strö över salt och socker. Strö över hackad dill och citronskal på skinnsidan på 2 filéer. Lägg de andra 2 ovanpå. Lägg på plastfolie och rulla ihop till tajta rullar.
    3. Baka i ugnen på 50 grader tills fisken har 45 grader innertemperatur. Låt svalna och skär snygga skivor genom plasten. Höj sedan ugnen till 100 grader och värm fisken i ugn några minuter före servering.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Skala och dela morötter och potatis grovt. Skölj löken och dela i bitar. Fördela morötter, potatis och lök samt lägg rosmarin, olja och salt på tillklippta bitar av bakplåtspapper. Knyt små knyten och vira in i folie. Lägg på glöd eller i ugnen i ca 30 minuter. Servera dem varma till fisken.
    6. Smält smöret. Vispa äggula, pressad vitlök, citronsaft och skal över medelvärme i en kastrull tills det tjocknar. Det får inte bli äggröra. Ta av från plattan och vispa i det smälta smöret droppvis. Tillsätt torkade örter och smaksätt med salt och peppar. Vänd i gräslök och servera till fisken.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben