Curry med kött

Serverar: 4-6 portioner

Indiskt så som jag uppfattar det

Ingredienser

  • 1 kg magert kött av kyckling, oxe, gris eller lamm
  • 250 g lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 tsk koriander
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk chili (efter egen smak)
  • 1 tsk paprikapulver
  • Ev. 2 tsk vallmofrö
  • 120 g ghee eller margarin/smör med lite matolja
  • Salt
  • 2 lagerblad
  • 1 1/2 dl yoghurt eller 3 tomater
  • 1 tsk garam masala
  • Instruktioner

    1. Skölj, torka och dela köttet i småbitar eller stycka kycklingen.
    2. Skiva löken. Pressa vitlöken i en skål och tillsätt 1 msk vatten och blanda ner gurkmeja, spiskummin, koriander, ingefära, chili- och paprikapulver. Om du använder vallmofrö, skall dessa malas och blandas in i kryddblandningen. . Hetta upp ghee i grytan och stek den skivade löken gyllenbrun. Går även bra med vanligt smör.
    3. Sänk värmen (om du har elspis - ta av grytan från plattan) tillsätt kryddblandningen och rör om. Stek i ett par minuter under ständig omrörning. Tillsätt köttet, salta och öka värmen.
    4. Stek i ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt lagerbladen och youghurten eller tomaterna (klyftade), blanda väl, täck med lock och låt sjuda tills köttet är nästan klart.
    5. Tillsätt garam masala och stek i 2 - 3 minuter. Täck med lock och låt sjuda tills köttet är färdigt.
    6. Slå på lite varmt vatten om vätskan kokar bort under tillagningen. Rör om ofta så att inte curryn fastnar i grytan. Servera med ris eller bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    tlagerberg 12 augusti 2011

    Jag har en grupp på Facebook som heter Gastronomitipset. Dit är alla Matklubbens medlemmar välkomna.

    Relaterade Artiklar

    Kokosmjölk
    Kokosmjölk är en basingrediens i det asiatiska köket, att vara utan...

    Vegetarisk mat
    Som Margareta nämner finns det många anledningar att äta vegetarisk...

    Indonesisk matlagning
    Indonesier är förtjusta i maträtter med kycklig, höns, gris, ris och r...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben