Indiskt så som jag uppfattar det
Ingredienser
1 kg magert kött av kyckling, oxe, gris eller lamm
250 g lök
4 vitlöksklyftor
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
2 tsk koriander
1 tsk ingefära
2 tsk chili (efter egen smak)
1 tsk paprikapulver
Ev. 2 tsk vallmofrö
120 g ghee eller margarin/smör med lite matolja
Salt
2 lagerblad
1 1/2 dl yoghurt eller 3 tomater
1 tsk garam masala
Instruktioner
- Skölj, torka och dela köttet i småbitar eller stycka kycklingen.
- Skiva löken. Pressa vitlöken i en skål och tillsätt 1 msk vatten och blanda ner gurkmeja, spiskummin, koriander, ingefära, chili- och paprikapulver. Om du använder vallmofrö, skall dessa malas och blandas in i kryddblandningen.
.
Hetta upp ghee i grytan och stek den skivade löken gyllenbrun. Går även bra med vanligt smör.
- Sänk värmen (om du har elspis - ta av grytan från plattan) tillsätt kryddblandningen och rör om. Stek i ett par minuter under ständig omrörning. Tillsätt köttet, salta och öka värmen.
- Stek i ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt lagerbladen och youghurten eller tomaterna (klyftade), blanda väl, täck med lock och låt sjuda tills köttet är nästan klart.
- Tillsätt garam masala och stek i 2 - 3 minuter. Täck med lock och låt sjuda tills köttet är färdigt.
- Slå på lite varmt vatten om vätskan kokar bort under tillagningen. Rör om ofta så att inte curryn fastnar i grytan. Servera med ris eller bröd.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Relaterade Artiklar
Kokosmjölk
Kokosmjölk är en basingrediens i det asiatiska köket, att vara utan...
Vegetarisk mat
Som Margareta nämner finns det många anledningar att äta vegetarisk...
Indonesisk matlagning
Indonesier är förtjusta i maträtter med kycklig, höns, gris, ris och r...
Jag har en grupp på Facebook som heter Gastronomitipset. Dit är alla Matklubbens medlemmar välkomna.