Currygryta med lamm

Serverar: 8-10 portioner

Detta recept på currygryta med lamm smaksätts med en torr curry av hela kryddor som rostats och malts. Denna sats kan dubblas så har man en gott currypulver till annat. Glöm då inte att lägga till gurkmeja och paprika. Även här kan köttslag varieras ex. viltkött, älgkött osv. Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein. Servera med basmatiris, yoghurtsås, naan, papadams och sallad.

Ingredienser

  • 1,2 kg tärnat lamm
  • 3 gula lökar
  • 20 gram färsk ingefära
  • 10 klyftor vitlök
  • 3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
  • Torr curry
  • 2 tsk hela frön kummin
  • 2 tsk hela frön koriander
  • 4 cm hel kanel
  • 6 hela nejlikor
  • 8 hela gröna kardemumma eller 2 tsk skalade
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk paprikapulver
  • Vidare
  • 8 st curryblad
  • 8 tomater
  • 2 dl vatten (kan behövas mer)
  • 2 dl skirat smör eller matolja
  • 2 tsk salt, 2 msk socker och 4 msk citronsaft
  • Instruktioner

    Rosta de hela kryddorna i en varm, torr stekpanna i cirka 4 minuter tills de är bruna men ej brända. Krossa dem i en mortel eller mixa dem i en kaffekvarn. Glöm ej att göra rent kvarnen noga då kaffet annars smakar klart annorlunda. Blanda med gurkmeja och paprika och du har en torr curry. Grön kardemumma tillsättes hel till grytan. Skala och finhacka lök, vitlök, ingefära och chilifrukt. Enklast är att köra dem i mixer. Fräs lök, vitlök, ingefära, chilifrukt med den torr curry i olja cirka tio minuter. Tillsätt lite lamm i taget så att inte temperaturen sjunker för snabbt. Skär tomater i grova bitar och tillsätt med vatten lite taget. Tillsätt curryblad och låt koka på medelvärme i cirka två timmar. Smaka av med någon tesked salt, socker samt citronsaft.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben