Dinkelbröd

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Har fått veta att det är svårt att baka med enbart dinkelmjöl, men detta bröd som jag hittade på i går blev jättebra (enligt mina premisser...)

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • 400 ml vatten
  • 300 g siktat dinkelmjöl (Saltå kvarn hade jag...)
  • 300 g helkorn dinkelmjöl (Saltå kvarn)
  • 4 krm salt
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 dl creme fraiche, ej lätt
  • Instruktioner

    1. Blanda 38 gradigt vatten och jäst. Tillsätt de båda mjölsorterna och bearbeta ordentligt (matberedare minst 5 minuter) Låt jäsa minst 40 minuter (degen skall vara ganska lös innan den jäser) Efter första jäsning: Tag ut degen och bearbeta den för hand så den blir smidig (tillsätt mjöl i omgångar, eftersom degen är bra "degig" i början. Tag ut småbitar och forma till platta kakor. Degen kommer att jäsa ungefär 50% av storleken. Låt jäsa under duk ca 20 minuter. Grädda i 175 grader tills brödet fått gyllenbrun yta.
    2. Tips: Hyvla färsk parmesan på brödet innan gräddning. Testa också att pensla med olivolja (av BRA sort!) och strö grovsalt ovanpå innan gräddning.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben