Har fått veta att det är svårt att baka med enbart dinkelmjöl, men detta bröd som jag hittade på i går blev jättebra (enligt mina premisser...)
Ingredienser
1 pkt jäst
400 ml vatten
300 g siktat dinkelmjöl (Saltå kvarn hade jag...)
300 g helkorn dinkelmjöl (Saltå kvarn)
4 krm salt
1 dl mjölk
1,5 dl creme fraiche, ej lätt
Instruktioner
Blanda 38 gradigt vatten och jäst.
Tillsätt de båda mjölsorterna och bearbeta ordentligt (matberedare minst 5 minuter)
Låt jäsa minst 40 minuter (degen skall vara ganska lös innan den jäser)
Efter första jäsning: Tag ut degen och bearbeta den för hand så den blir smidig (tillsätt mjöl i omgångar, eftersom degen är bra "degig" i början.
Tag ut småbitar och forma till platta kakor. Degen kommer att jäsa ungefär 50% av storleken.
Låt jäsa under duk ca 20 minuter.
Grädda i 175 grader tills brödet fått gyllenbrun yta.
Tips: Hyvla färsk parmesan på brödet innan gräddning. Testa också att pensla med olivolja (av BRA sort!) och strö grovsalt ovanpå innan gräddning.