Dinkelbröd

Serverar: 2 portioner

Ett nyttigt surdegsbröd med hela korn. Brödet tar 2 dagar att baka.

Ingredienser

  • Skållning
  • 7 dl vatten
  • 5 dl fullkornsmjöl dinkel
  • 2 dl linfrön
  • Surdeg
  • 1 msk honung
  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 3 dl fullkornsmjöl dinkel
  • Deg
  • 1/2 dl olja
  • 1/2 dl honung
  • 25 g jäst + lite vatten
  • 1 msk salt
  • 2 dl solroskärnor
  • 4 dl kokta helkorn dinkel
  • 13-15 dl siktat dinkelmjöl
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Koka upp vatten och slå det över mjöl och linfrön i en bunke. Rör om och arbeta skållningen tills den är välblandad. Täck över och låt den stå i rumstemp. Rör ihop surdegen i en annan bunke, täck över och ställ varmt. Koka helkornen
    2. Dag 2: Häll skållning och surdeg i en bunke. Rör ut jäst i lite vatten och rör ner den tillsammans med övriga ingredienser. Arbeta den smidig och jäs i 30 minuter. Arbeta degen och dela den i 2 delar. Forma till limpor och lägg dem i smorda formar. Jäs till kanten på formen. Grädda 15 min i 225 grader sedan 40 minuter i 175 grader. Lägg över folie vid fin färg. Själp upp och in i bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    pedalen1965 15 augusti 2008

    Ett gott och saftigt bröd fast jag glömde de kokade dinkelkornen! :) Tog knappt 750 g siktat dinkelmjöl. Degen hårdarbetad men det gick bra i min hushållsassistent. Fick lirka lite med degmassan. Nästa gång tar jag med dinkelkornen och minskar siktat dinkelmjöl til max 500g. Provar mej fram. Tack i alla fall för receptet! :9

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben