Skållning
Koka upp vattnet och slå det över mjölet. Rör ihop till en klumpfri deg. Täck med handduk och låt stå minst 6 timmar
Degberedning
Smula jästen i degbunken och lös upp den med det ljumna vattnet
Tillsätt det skållade mjölet
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta kraftigt i maskin i 8 minuter eller minst 15 minuter för hand.
Degen ska bli smidig, blank och elastisk
Låt jäsa i bunken till dubbel storlek
Tillsätt därefter ca 1 dl dinkelsikt och arbeta den kraftigt i 6 min alternativt 10 min för hand
Sätt ugnen på 225 grader
Dela degen i 4 delar med oljiga händer och forma till stora bullar. Strö över lite fullkornsdinkel, snitta dem lite med vass kniv, täck med handduk och låt jäsa till knappt dubbel storlek.
Grädda 5 min, sätt därefter ner värmen till 175 och grädda ytterligare ca 25 minuter
Tips: smaksätt gärna med någon brödkrydda. Min favorit är pomeransskal
Helt klart blir det en stark fyra! Kommer att baka det här brödet flera gånger. Saftigt och gott. Tackar för ett bra recept!