Dinkelbröd med bra Givärde

Serverar: 4 portioner

Tar lite tid att baka men är väl värt besväret

Ingredienser

  • Skållning
  • 3 dl vatten
  • 2 dl fullkornsdinkel
  • Deg
  • 0,5 paket jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • 12 dl siktat dinkelmjöl +ca 1 dl
  • 0,5 dl krossat linfrö
  • 2,5 dl sojamjöl
  • 2 dl kesella mager
  • 2 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 2,5 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Skållning Koka upp vattnet och slå det över mjölet. Rör ihop till en klumpfri deg. Täck med handduk och låt stå minst 6 timmar
    2. Degberedning Smula jästen i degbunken och lös upp den med det ljumna vattnet Tillsätt det skållade mjölet Tillsätt övriga ingredienser och arbeta kraftigt i maskin i 8 minuter eller minst 15 minuter för hand. Degen ska bli smidig, blank och elastisk Låt jäsa i bunken till dubbel storlek
    3. Tillsätt därefter ca 1 dl dinkelsikt och arbeta den kraftigt i 6 min alternativt 10 min för hand
    4. Sätt ugnen på 225 grader
    5. Dela degen i 4 delar med oljiga händer och forma till stora bullar. Strö över lite fullkornsdinkel, snitta dem lite med vass kniv, täck med handduk och låt jäsa till knappt dubbel storlek.
    6. Grädda 5 min, sätt därefter ner värmen till 175 och grädda ytterligare ca 25 minuter
    7. Tips: smaksätt gärna med någon brödkrydda. Min favorit är pomeransskal
    8. Lycka till

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Okänd 13 september 2009

    Helt klart blir det en stark fyra! Kommer att baka det här brödet flera gånger. Saftigt och gott. Tackar för ett bra recept!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben