Egen älgskav

Serverar: 6 portioner

Jag köper aldrig färdig skav utan gör från grunden - skaver av bitar från frusen köttbit. Jag gillar vilt och förstärker därför smaken med sådana kryddor. Det här ska göras med riktig grädde och koka ihop, serveras med kokt potatis (helst mandel) för att suga upp den goda såsen.

Ingredienser

  • 1 kg älgkött, ytterlår går bra men just idag tar jag rostbiff
  • Smör/olja till stekning
  • 2 gula lökar
  • 3-6 dl grädde
  • Vatten för spädning
  • Svamp - trattkantareller är fint här
  • 1 stor morot i små bitar
  • 1 palsternacka i små bitar
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 6 st enbär, jag krossar enbären med knivblad
  • 1 lagerblad
  • ½-1 tsk rosmarin
  • 1 tsk timjan
  • 1 krm salvia
  • En gnutta koriander
  • Eventuellt lite paprikapulver, mild
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 1 glas rödvin
  • 3 msk svartvinbärsgelé
  • 2 msk messmör (kan uteslutas)
  • 1 tsk Worcestershiresås
  • 1 msk tomatpuré
  • Instruktioner

    1. Den frusna köttbiten måste tina något litet så att det går att skära tunna skavbitar av den.
    2. Fräs skavbitarna i gjutjärnsgryta i smör/olja, var noga med att röra runt (tänk svensk wok) så det inte fastnar i botten.
    3. Hackad gul lök samt krossade vitlöksklyftor gör nu köttet sällskap i grytan. Häll på lite vatten efter en stund så det inte bränner fast. I med morot, palsternacka och svampen, fräs runt lite. Häll sen på grädden, ha i kryddor, vin och buljongtärning. Grytan får sen stå och puttra i minst en timme. Smaka av och bedöm själv om du behöver mera av någon krydda/smaksättning.
    4. Om du vill dryga ut grytan kan du ta i mera rotfrukter i små bitar, det reder såsen på ett gott och mustigt sätt.
    5. Servera med god kokt potatis som du kan suga upp den goda såsen med. Fungerar med ris till också. Gott att ställa fram svart vinbärsgelé till för den som vill ha lite extra.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    monicadanell 26 oktober 2008

    Måste bara prova någon gång

    DortheBj 25 februari 2012

    Denne var god!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben