Entrecôte med citron- och rosmarinsky

Serverar: 4 portioner

En härlig köttbit - även med chèvrecreme och vitlöksrostad potatis.

Ingredienser

  • 4 skivor entrecôte
  • 2 tomater
  • 2 krm strösocker
  • Salt
  • Peppar
  • Olivolja
  • Citron- och rosmarinsky
  • 2 skivor bacon
  • 1 gul lök
  • 2 msk brun farin
  • 2 dl rödvin
  • 3 dl buljong av konc kalvfon + vatten
  • 3 msk balsamvinäger
  • Ev maizena
  • 1-2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 kvist rosmarin
  • Chèvrecreme
  • 100 g chèvre (getost)
  • 2 msk crème fraiche
  • Vitlöksrostad potatis
  • 600 g potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl olivolja
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 100 grader.
    2. Halvera tomaterna och krydda dem med socker, salt och peppar. Ställ tomaterna i en smord ugnsform. Baka dem i ugnen i ca 1 timme.
    3. Strimla baconet tunt och fräs det med finhackad lök och farin. Häll i rödvinet och låt koka ihop tills ½ av vätskan återstår. Tillsätt buljong och vinäger. Låt koka ihop tills 3/4 av vätskan återstår. Red ev skyn med lite maizena utrört i kallt vatten. Sila av skyn. Tillsätt citronjuice och skal samt rosmarin. Låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar.
    4. Smula osten och blanda med crème fraiche. Vispa lätt.
    5. Höj ugnstemperaturen till 175 grader.
    6. Skär potatisen i klyftor. Mixa vitlöksklyftorna med olivolja och blanda med potatisen. Lägg ut potatisklyftorna på en ugnsplåt och baka dem i 30-40 minuter i ugnen. Kontrollera att de är mjuka med en provsticka. Salta före servering.
    7. Stek köttet 2-3 minuter/sida. Servera med varmsky, tomater, ostkräm och potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben