Fårostpaj med örtagårdssås

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Receptet är dubbel sats av en paj som vanligtvis görs i en 24 cm pajform. Enkelt att laga till många i en långpanna. Servera med en blandad sallad och en örtagårdssås.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl (240 g)
  • 2 dl grahamsmjöl (120 g)
  • 300 g kallt smör
  • 4-5 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 3 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl riven lagrad ost
  • 400 g grekisk fårost
  • 4 msk hackad färsk basilika
  • 4 skivade tomater
  • 2 dl svarta oliver utan kärnor
  • 6 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Örtagårdssås
  • 3 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • ½ dl finhackad gul lök
  • 1 dl hackad dill
  • 2 tsk senap (grov, söt gärna gotländsk)
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 tsk flytande honung
  • ½ tsk salt
  • ½ krm svartpeppar
  • Instruktioner

    Pajdeg: Kör mjöl med smör i bitar i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör till en deg. Låt den vila 30 min i kylen. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla eller tryck ut degen i botten och upp på kanterna i en långpanna ca 30x40 cm. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajen i mitten av ugnen ca 15 min. Fyllning: Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i olja utan att ta färg. Fördela löken över den förgräddade pajdegen, strö över riven ost, smulad fårost, basilika, skivade tomater och oliver. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar och häll det över pajen. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 40 min. Såsen: Blanda samman alla ingredienser i en skål. Låt stå i kylen några timmar eller 1 dygn för att mogna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben