Regnbågslax i örtagårdssås

Serverar: 4 portioner

Naturens gåvor i odlad form - lax från fiskodlingen och kryddgrönt från örtagården. Du kokar fisken i ett välkryddat spad och serverar den med en mild sås gjord på säsongens fina örter.

Ingredienser

  • 2-4 regnbågslaxar, ca 1 kg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • ½ citron
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • Smör eller margarin till traktörpannan
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • Örtagårdssås
  • Fiskspad
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl tjock grädde
  • 2 äggulor
  • 1 dl finhackade kryddörter, t.ex. dill, gräslök, persilja, dragon eller basilika
  • Instruktioner

    1. Rensa och skölj fisken, men låt huvudet vara kvar. Gnid in fisken med salt, peppar och citron.
    2. Strö löken i en smord traktörpanna eller en hög, vid kastrull. Lägg i fisken och häll över vin och fiskbuljong. Täck med lock eller smörat papper och låt koka upp.
    3. Sätt in fisken i ugnen och låt den koka färdigt, ca 10 minuter. Ta upp fisken och lägg den på ett varmt serveringsfat. Ta av skinnet och håll fisken varm över en kastrull med kokande vatten.
    4. Sila fiskspadet i en kastrull och låt koka ihop till hälften. Rör ihop matfett och mjöl och klicka ner blandningen i kastrullen under vispning.
    5. Vispa samman grädde och äggulor och rör ner blandningen i såsen. Såsen kan få sjuda men inte koka. Blanda i kryddörterna, smaka av och häll såsen över fisken.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben