Festfilé

Serverar: 4 portioner

Fyll fläskfilén med vårens färska spenat och bjud underbart gott vitlöksmos och ädelsås till.

Ingredienser

  • Ca 600–700 g fläskfilé
  • Salt
  • Peppar
  • 1 paket bacon, 140 g
  • Fyllning
  • 300 g färsk spenat
  • 2 schalottenlökar
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • ½ dl creme fraiche
  • Salt
  • Peppar
  • Ädelsås
  • 3 dl grädde
  • Sky från fläskfilén
  • 50 g ädelost
  • Äkta soja
  • Instruktioner

    1. Ugn: 200 grader.
    2. Skölj den färska spenaten. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i spenaten. Låt den koka ca 4–5 minuter. Låt spenaten rinna av.
    3. Skala och finhacka löksorterna. Hacka spenaten.
    4. Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt spenaten och creme fraiche. Låt allt fräsa samman någon minut. Smaka av med salt och peppar.
    5. Skär upp fläskfilén från långsidan men låt den hålla ihop i botten. Banka ut fläskfilén med en kastrull eller handen till en platta ca 1/2 cm tjock.
    6. Salta och peppra lätt. Fördela spenaten över hela köttet. Rulla ihop som en rulltårta. Fäst med tandpetare eller bind om med steksnöre. Bryn filén runtom i lite matfett. Låt den kallna.
    7. Tag bort tandpetare eller steksnöre. Vira baconskivorna runtom. Lägg fläskfilén i en eldfast form. Stick in en köttermometer där filén är som tjockast. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills termometern visar 63°C. Låt filén vila.
    8. Vispa ur stekpannan med lite vatten. Häll det i en kastrull tillsammans med grädden. Låt det koka upp. Smula ner osten och låt den smälta. Smaka av med äkta soja och kanske lite peppar. Skär fläskfilén i skivor och bjud köttet med såsen och vitlöksmos.
    9. Tips! Vill du ha en tjockare sås till fläskfilén kan du reda av såsen med 1 msk Maizenaredning för ljusa såser.

    Liknande recept

    5
    30 min
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben