Festliga lök- och ansjovispajer

Serverar: 16 portioner

De här härligt matiga minipajerna passar bra vid de flesta av våra större helger. Pajerna går utmärkt att servera på en buffé, gärna till påsk eller midsommar.

Ingredienser

  • Bottnar
  • 125 g kylskåpskallt smör
  • Ca 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 2 gula lökar
  • smör till stekning
  • 1 burk ansjovis à 125 g
  • 250 g skalade, kokta och skivade potatisar
  • Äggstanning
  • 2 stora ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Gör bottnarna. Skär smöret i mindre bitar. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl och äggula till en deg, i en matberedare med kniven isatt eller för hand.
    2. Forma en rulle av degen och dela den sedan i 16 bitar. Tryck ut degen i små formar, 4-5 cm i diameter. Nagga bottnarna och ställ formarna kallt, minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Gör fyllningen. Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk i lite smör. Löken ska bli gyllene, så stek inte för länge. Dela ansjovisen i bitar. Fördela kokt potatis, stekt lök och ansjovis i formarna.
    4. Gör äggstanningen. Rör ihop ägg och crème fraiche. Smaksätt blandningen med salt och vitpeppar.
    5. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajerna ca 20 minuter eller tills de fått fin färg och äggstanningen stelnat. Pajerna kan serveras varma, ljumma eller kalla.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben