Filmjölkslimpa med rostade solroskärnor

Serverar: 2 portioner

Fina saftiga frukostbröd med rostade solroskärnor både i och utanpå.

Ingredienser

  • 2 dl rostade solroskärnor
  • 50 g jäst
  • 3 dl filmjölk
  • 2 dl vatten
  • 4 msk olja
  • 1/2 dl honung
  • 2 tsk salt
  • 4 dl rågsikt
  • Ca 10 dl vetemjöl
  • Garnering
  • 1 uppvispat ägg
  • Solroskärnor
  • Grovsalt
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut solroskärnorna på en plåt och rosta dem i ugnen tills de fått fin färg, ca 10 minuter.
    2. Sänk temperaturen till 175 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Värm filmjölken och vattnet fingervarmt. Häll lite av vätskan över jästen så att den löser sig. Tillsätt oljan, honungen, saltet och nästan alla solroskärnor (spara några till garneringen) samt resten av degvätskan.
    3. Rör ner mjölet lite i sänder, spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den släpper bunken. Låt jäsa i 30 minuter.
    4. Dela degen i två lika stora delar, knåda sedan degarna ordentligt. Gör två fina limpor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa i ca 30 minuter.
    5. Pensla bröden med uppvispat ägg, snitta dem med kniv och strö över resterande solroskärnor och grovsalt. Grädda i ca 35 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben