Fin filé med svampsås och rotsaksrösti

Serverar: 4 portioner

Ljuvliga smakkombinationer med skogens guldkorn. Riktigt lyxig festrätt som går snabbt att göra.

Ingredienser

  • 600 g ren- eller oxfilé
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 2 dl torkade trattkantareller
  • 1 msk smör till stekning
  • Svampsås
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl Créme fraiche, Champinjon-Kantarell
  • 1 ½ msk viltfond
  • 3 st enbär
  • Salt
  • Peppar
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 msk smör till stekning
  • Rotsaksrösti
  • 500 g potatis, gärna bakpotatis
  • 4 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 2 msk smör till stekning
  • Salt
  • Nymalen peppar
  • Dekoration
  • Timjan
  • Lingon
  • Instruktioner

    1. Blötlägg svampen i ett par timmar. Värm grädde, crème fraiche och viltfond och låt koka ihop något. Krossa enbären. Smaka av såsen med enbär, salt och peppar.
    2. Skala potatis, morötter och palsternackor och skär till tunna stickor. Stek dem i smör tills de fått fin färg och börjar bli mjuka. Salta och peppra. Lägg i en ugnsfast form.
    3. Sätt ugnen på 125 grader.
    4. Putsa köttet och gnid in det med finhackad timjan, salt och peppar. Stek köttet i smör runtom så att det får fin färg. Stek klart i ugn tills innertemperaturen är 60 grader. Låt vila under folie i 10 minuter innan det skärs upp.
    5. Häll av svampen. Fräs svamp och finhackad schalottenlök i smör. Värm potatis- och rotfruktsstickorna i ugnen och såsen på spisen.
    6. Skär upp köttet och servera med sås, potatis, svamp och rotfruktsstickor. Dekorera gärna med timjan och lingon.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    6-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben