FISK OCH SKALDJUR i apelsinsås
Receptet är för 4 personer och är lite "pyssligt" men gott och lyxigt.
En paradrätt som jag ofta använde på 70-talet. Då det var vanligt att laga "sjötunga". Man var så duktig med att skriva ner allt, då när man lagade något nytt och hittade på.
Tur var väl det.
Ingredienser
4 st sjötungsfilér (eller bergtunga)
4 st laxskivor
4 st gösfilér
1 kokt hummer (om man vill och har råd)
8 st pilgrimsmusslor
4 st havskräftor eller 20 st räkor
250 gr blå musslor (kokta eller från burk)
SÅS
½ liter fiskbuljong
2 dl tjock grädde
1½ dl vitt vin
koncentrerad apelsinjuice (efter smak)
salt
nymalen vitpeppar
TILLBEHÖR
Rosépeppar
sockerärtor
broccoli
Instruktioner
- Se till att få fisken filéad och klar i butiken.
1. Ångkoka fisken lätt. Efter ca 3 minuter lägg i blå musslor, pilgrimsmusslorna och havskräftor. Koka ytterligare i 2 minuter.
Om räkor används skall dessa koka med bara ca ½ minut. Salta lätt
2. Komponera allt vackert på varma tallrikar.
3. Häll samman fiskbuljongen,vinet och grädden och reducera till hälften. Smaksätt med apelsinjuicen. Häll såsen på tallrikarna utan att dölja fisk- och skaldjursbitarna.
4. Garnera med roeépeppar och sockerärtor eller broccoli.
- Servera med kokt potatsis eller pressad potatis, även ris fungerar.
- Smaklig måltid!
Liknande recept
Kommentarer (0)