FISK OCH SKALDJUR i apelsinsås

Tid: 1 timme

Receptet är för 4 personer och är lite "pyssligt" men gott och lyxigt. En paradrätt som jag ofta använde på 70-talet. Då det var vanligt att laga "sjötunga". Man var så duktig med att skriva ner allt, då när man lagade något nytt och hittade på. Tur var väl det.

Ingredienser

  • 4 st sjötungsfilér (eller bergtunga)
  • 4 st laxskivor
  • 4 st gösfilér
  • 1 kokt hummer (om man vill och har råd)
  • 8 st pilgrimsmusslor
  • 4 st havskräftor eller 20 st räkor
  • 250 gr blå musslor (kokta eller från burk)
  • SÅS
  • ½ liter fiskbuljong
  • 2 dl tjock grädde
  • 1½ dl vitt vin
  • koncentrerad apelsinjuice (efter smak)
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • TILLBEHÖR
  • Rosépeppar
  • sockerärtor
  • broccoli
  • Instruktioner

    1. Se till att få fisken filéad och klar i butiken. 1. Ångkoka fisken lätt. Efter ca 3 minuter lägg i blå musslor, pilgrimsmusslorna och havskräftor. Koka ytterligare i 2 minuter. Om räkor används skall dessa koka med bara ca ½ minut. Salta lätt 2. Komponera allt vackert på varma tallrikar. 3. Häll samman fiskbuljongen,vinet och grädden och reducera till hälften. Smaksätt med apelsinjuicen. Häll såsen på tallrikarna utan att dölja fisk- och skaldjursbitarna. 4. Garnera med roeépeppar och sockerärtor eller broccoli.
    2. Servera med kokt potatsis eller pressad potatis, även ris fungerar.
    3. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    4.7
    50 min
    2-3
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben