Fiskgryta Bouillabaisse

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Förenklad fransk fiskgryta med doft av apelsin, helt suverän med en klick crème fraiche vid servering och en bit baguette. Använd vilka fiskfiléer du gillar, ser snyggt ut med både vit fisk och t ex lax.

Ingredienser

  • 200-300 g vit fisk
  • 300 g filéad lax
  • 2 gula lökar
  • 4-5 råa potatisar
  • 1 stor morot
  • 2 burkar hela tomater eller krossade
  • 1 -1¼ l vatten
  • 2 tsk timjan
  • 1 färsk fänkål
  • 1-2 fiskbuljong tärning/ar
  • 2 msk olja
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 dl vitt vin
  • Vitpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Saft av 1 apelsin
  • Rivet skal av en 1/2 apelsin obs bara det gula av skalet
  • Instruktioner

    Skala först löken och skär den i klyftor. Skala potatisen, moroten och fänkålen skär dem i stora tärningar . Fräs både lök, potatis, fänkål och moroten i en stor, vid kastrull eller gryta. Häll på burktomaterna med tomatspadet, buljongen och vattnet. Lägg i salt, 1 krossad vitlöksklyfta (spar den andra till sedan) och övriga kryddor och koka det hela i 20 minuter eller tills potatisen känns mjuk. Rör ner det rivna apelsinskalet. Skär under tiden fisken i skivor eller stora tärningar. Sänk der dem i kastrullen, häll i vinet och koka ytterligare ungefär 5 minuter med lock på kastrullen och ganska svag värme - som alltid när det gäller fisk. OBS! Se till att fisken inte kokar för länge. Smaka av soppan med pressad apelsin och eventuellt lite mer vitlök eller ytterligare timjan. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    4
    30 min
    4
    2

    Kommentarer (2)

    missQ 5 december 2011

    Tyckte inte att soppan var något speciellt. Den var helt ok, men inte mer än så. Kanske blev det lite för mycket apelsinsmak för den dominerande smaken, bortsett från tomat, var apelsin. Jag har lagat betydligt godare soppor av denna typ.

    martina63 8 december 2011

    Hej, Ja smaken är ju som.... Jag tycker denna gryta är super god Hälsningar Martina63

    Relaterade Artiklar

    Värdens mest berömda soppa – Bouillabaisse
    Redan 600 år efter Kristus var varianter denna soppa känd i antikens G...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben