Fiskgryta med egen räkfond

Serverar: 8 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Fyllig gryta som uppskattades av hela familjen.

Ingredienser

  • 2 l räkskal
  • 1 stor gul lök i klyftor
  • 1 vitlök i klyftor
  • 1 palsternacka i stora slantar
  • 2 morötter i stora slantar
  • 3 msk tomatpure
  • 2 msk olivolja
  • 7 dl torrt vitt vin
  • 4 dl grädde
  • 8 dl fiskbuljong
  • Krydda efter smak med
  • Salt
  • Peppar
  • Timjan
  • 0,5 dl blandat gräslök och dill
  • 5 potatisar i tärningar
  • 800 g fiskfiléer i kuber
  • 3 morötter i slantar
  • 1 dl bladspenat
  • 2 dl crème fraiche
  • Vatten
  • 0,5 dl hummerfond
  • 2 msk hackad dill
  • 1 msk timjan
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 hackad paprika
  • 1 hackad vitlök
  • 1 hackad chili röd eller grön
  • Ev. 2 dl handskalade räkor som topping
  • Instruktioner

    1. Rosta skal, lökar, rotfrukter, tomatpuré på bakplåtspapper med olivolja och timjan i 250 grader i 20 min.
    2. Häll ner allt i stor kastrull. Fyll på med vin, grädde, fiskbuljong och kryddor. Sila av och pressa ner allt. Reducera till ca1/3. Frys in och använd som bas i t.ex. fisksoppa, skaldjursgryta, sås till fisk osv.
    3. Använd som bas till fiskgryta:
    4. Fräs samtliga ingredienser i smör och olivolja och krydda. Låt puttra med lite vätska i ca 20 min. Häll över fond och övrig vätska. Krydda efter egen önskan. Min kryddning är förslag. Häll sist i fisken i ca 10 min. Toppa med räkor och servera med gott varmt bröd.

    Liknande recept

    4
    30 min
    4
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben