Fiskgryta med saffransaioli

Serverar: 4 portioner

Tid: 25 minuter

Medelhavsmat på svenskt vis - doftande, varm och mustig. Lika god en sval sommarkväll som värmande under vintern.

Ingredienser

  • 400-500 g fiskfilé, t.ex. lax eller torsk
  • 2 gula lökar
  • 1 fänkål
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 msk olivolja
  • 1½ tsk oregano
  • 1½ tsk timjan
  • 600 g konserverade, hela tomater
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2-3 dl torrt vitt vin
  • 2 vitlöksklyftor, skivade
  • ½ kuvert saffran
  • 200 g sockerärter
  • 100 g skalade räkor
  • ½ dl finhackad dill
  • Saffransaioli
  • 2 dl lättmajonnäs
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0,25 g saffran
  • Instruktioner

    1. Gör saffransaiolin. Blanda 2 dl lättmajonnnäs med 1 pressa vitlöksklyfta och 0,25 g saffran. Blanda väl och låt stå kallt i 30-60 minuter.
    2. Skär fiskfiléerna i stora bitar. Skala och hacka löken. Skär fänkålen i tunna skivor. Ansa paprikorna och strimla dem grovt.
    3. Hetta upp oljan på medelvärme i en stor gryta. Fräs lök, paprika och fänkål i oljan tills det mjuknar, ca 3 minuter. Tillsätt oregano, timjan, tomaterna med sitt spad och buljongtärningen. Låt grytan sjuda i 10 minuter.
    4. Häll i vinet och sjud upp. Tillsätt vitlök och saffran och låt sjuda ca 3 minuter till. Lägg i fisken och sockerärterna och sjud tills fisken är färdig, 4-5 minuter.
    5. Strö över räkor och dill och toppa med saffransaioli.

    Liknande recept

    4
    30 min
    4
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben