Fiskgryta med saffransaioli

Serverar: 4 portioner

En snabb, mustigt krämig och festlig fiskgryta med smak av saffran och vitlök. Servera gärna något friskt, fräscht därefter; exempelvis en mangosorbet och hallonsås.

Ingredienser

  • 1 stor purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 2-3 pressade vitlöksklyftor
  • 1/2 pkt saffran
  • Salt
  • Citronpeppar
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong (gärna fond på flaska)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 pkt djupfrysta torskfiléer, 400 g
  • 200 g kräftstjärtar
  • 1 burk musslor i vatten, 225 g
  • Aioli
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 pkt saffran
  • Instruktioner

    1. Skär purjolöken i tunna skivor och låt dem mjukna i olivoljan i en gryta. Tillsätt den pressade vitlöken och saffranen. Salta och peppra.
    2. Häll på vinet, buljongen, grädden och crème fraichen och låt puttra några minuter. Skär fisken i bitar och lägg dem i grytan. Låt sjuda några minuter tills fisken är klar. Lägg i kräftstjärtarna och de väl avrunna musslorna och låt dem bli genomheta.
    3. Smaka av med mer salt och peppar om så behövs. Blanda ihop ingredienserna till aiolin och servera den till fiskgrytan tillsammans med brytbröd.
    4. Servera även ris till om du vill ha det hela mera matigt och ta vara på den goda såsen.

    Liknande recept

    4
    30 min
    4
    2

    Kommentarer (2)

    therese12 12 juli 2011

    Kanon god fiskgryta! Tog räkor i stället för musslor. Mmm jätte gott!

    missQ 11 september 2011

    Detta var verkligen jättegott. Relativt dyra ingredienser, men det var lätt- och snabblagat. Jag tog lättmajonäs och lättcremefraiche vilket fungerade bra. Dessutom tog jag bara 1dl majonäs till aiolin så den blev lite mindre fet, men fortfarande jättegod.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben