Fiskgryta Parisienne

Serverar: 10 portioner

Denna gryta blir extra god av en grönsås med basilika, anjovis och vitlök.

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé
  • 250 g räkor med skal (ca 100 g skalade)
  • 1 kg musslor med skal
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 2 msk smör
  • 2 påsar saffran (á 0,5 g)
  • 3 burkar hela tomater (á 400 g)
  • 1 - 2 dl torrt vit vin
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 2 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 2 msk hackad dill
  • Salsa verde
  • 1 kruka färsk basilika
  • 4 små anjovisfilöéer
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 dl olivolja
  • rivet skal från 1 lime
  • 2 krm salt
  • ½ krm nymald svartpeppar
  • Till servering
  • Kokt potatis
  • Brytbröd
  • Instruktioner

    1. salsa verde: Finhacka basilika, anjovis och vitlöksklyftor i en mixer eller liten matberedare. Droppa i oljan under tiden som maskinen går. Tillsätt resten av ingridienserna till salsan. 2. Skär fisken i stora bitar. skala räkorna. Skrubba musslorna under rinnande vatten. Dra bort skägget och släng alla trasiga eller öppnade som inte slöuter sig när man knackar på skalet. 3. Skala och hacka gul lök och vitlök. Ansa och strimla fänkålen. 4. Stek båda löksorterna och fänkål i smöret i en gryta och låt det fräsa 4 - 5 min. Tillsätt saffran. Häll i tomater, vin och delade buljongtärningar. Koka upp. Lägg i musslor, timjan och lagerblad. Lägg på locket. Låt grytan sjuda 10 min. Släng de musslor som inte öppnats. HIT KAN FÖRBEREDAS 5. Salta och lägg ner fisken i grytan. Låt sjuda ca 5 min. Blanda ner räkorna. strö över dill. 6. Servera grytan med kokt potatis, salsa verde och bryt bröd.

    Liknande recept

    4
    30 min
    4
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben