Fläskfilémedaljonger med madeirasky

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Har tillagat detta själv och fått mycket beröm, dels för smaken och dels för att det är en fröjd för ögat.

Ingredienser

  • 700 g fläskfilé
  • 2,5 dl grovriven västerbottensost
  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • Madeirasky
  • 1dl madeiravin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • 75 g mjukt smör
  • Till panering
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • Till stekning
  • 1-2 msk smör
  • Tillbehör
  • 1 pkt fryst hel spenat
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 röda små cocktailtomater
  • 2 gula små cocktailtomater
  • Instruktioner

    1. Putsa fläskfilen fri från hinnor och dela den i 8 lika stora bitar. Ställ varje bit på högkant och platta ut dem till tunna runda lövbiffar. Använd en köttyxa (biffbankare) eller tjockbottnad kastrull. Jag brukar lägga bitarna mellan 2 plastpåsar.
    2. Blanda osten och löken och fördela den i 4 högar på 4 av köttskivorna. Lägg de andra köttskivorna ovanpå osten och nyp till ordentligt i kanterna. Hit kan förberedas i god tid före måltiden
    3. Tillbehören: Tina spenaten och krama ur och hacka den. Fräs några minuter i smör tillsammans med löken. Dela cocktailtomaterna.
    4. Blanda mjöl, salt och vitpeppar till panering. Hetta upp stekpannan med smör som blivit gyllenbrunt. Lägg i och stek köttet på mellanstark värme ca 2 minuter på varje sida. Tag upp och håll köttet varmt.
    5. Madeirasky: Koka ur stekpannan med vinet och vattnet samt tillsätt kalvfond och soja. Koka ihop det hela 2.-3 minuter. Vispa i det mjuka smöret klickvis och såsen är klar.
    6. Skär nu med vass kniv varje filé i 4 bitar (osten rinner ute lite) och lägg dessa på spenatbädden på varje tallrik. Sära lite på köttbitarna och lägg cocktailtomaterna snyggt mellan varje bit.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben