Fläskkotlett med örtsmör och potatispuré

Serverar: 4 portioner

Tänk att något så enkelt som fläskkotlett med kryddsmör och potatispuré kan vara så gott. De välbekanta smakerna passar fint tillsammans.

Ingredienser

  • 4 fläskkotletter, 500 g
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Smör eller matlagningsolja till stekning
  • Örtsmör
  • 200 g rumstempererat smör
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk dijonsenap
  • ½ citron, pressad saft
  • 2 dl blandade färska örter
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Potatispuré
  • Ca 500 g potatis
  • ½ dl standardmjölk
  • ½ dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Gör först örtsmöret. Rör smöret smidigt i en skål. Skala och pressa vitlöksklyftorna, klicka ner senapen och häll i citronsaften. Hacka örterna fint och tillsätt dem till smöret. Mosa samman med en gaffel. Salta och peppra. Forma en rulle på plastfolie, vira in och lägg i kylen.
    2. Gör sedan potatispurén. Skala potatisen och skär den i bitar. Koka upp vatten med lite salt i en gryta, lägg i potatisen och koka den mjuk. Slå den i ett durkslag och låt rinna av.
    3. Pressa potatisen i en skål med en potatispress. Värm mjölk, grädde och smör i en gryta. Tillsätt det till den pressade potatisen och vispa till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.
    4. Skär jack i kanten av kotletterna så håller de sig platta och fina när du steker dem. Salta och peppra köttet. Hetta upp en stekpanna på ganska stark värme. Lägg i smör eller olja och stek kotletterna ett par minuter på varje sida. Servera köttet med skivor av örtsmöret, potatispuré och gärna en enkel grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben