Focaccia med Medelhavssmak

Serverar: 20 portioner

Smaker från Medelhavet är alltid populärt.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 7 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • ½ dl olivolja
  • 13 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 msk olivolja till pensling
  • 1 dl svarta oliver, hackade
  • Soltorkade tomater, i bitar
  • 2 msk färsk rosmarin, grovhackad
  • 1 ½ tsk flingsalt
  • Instruktioner

    1. Ugn 225°
    2. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°.
    3. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, ½ dl olivolja och mjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, den ska vara ganska lös.
    4. Låt degen jäsa under duk 30-40 minuter.
    5. Sätt ugnen på 225°.
    6. Häll ut degen i en långpanna med bakplåtspapper och tryck ut den med mjölad hand. Pensla degen med olivolja och strö över oliver, tomater, rosmarin och flingsalt. Låt jäsa under duk cirka 15 minuter.
    7. Grädda brödet i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Låt brödet svalna lite och servera det nygräddat. Skär brödet i rutor och dela dem till över- och underbröd.
    8. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Erajscha 20 februari 2010

    Mycket enkelt och smidig recept. Jag bakade på fullkornsvetemjöl istället för dinkel. Nästa gång ska jag peta ner de soltorkade tomaterna och oliverna lite mer i degen så de inte blir så brända på toppen.' Supergott!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben