Focaccia med örtkryddor

Serverar: 25 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter

I receptet ges förslag till tre olika smaksättningar. Jag har själv provat med tomatjuice och basilika. Tänk på att använda en storlek mindre plåt än den den vanliga ugnsplåten. Jag har bakat brödet i en vanlig ugnsplåt och tyckte att brödet blev för platt. Nästa gång använde jag en mindre plåt och brödet blev naturligtvis större och fluffigare. Lycka till!

Ingredienser

  • 25 g jäst, 1/2 paket
  • 3 1/2 dl tomatjuice eller morotsjuice eller grönsaksjuice
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • Smaksättning
  • Basilika till tomatjuice eller
  • imjan till morotsjuice
  • eller citronpeppar till grönsaksjuice
  • 7–8 dl vetemjöl
  • Garnering
  • Oliver
  • 2 msk olivolja
  • Havssalt
  • Instruktioner

    Gör så här: Smula jästen. Värm vätskan till 37 grader och häll över jästen. Tillsätt salt, olja, kryddor och det mesta av mjölet. Tillsätt eventuellt mera mjöl efter hand och knåda degen smidig. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Platta ut den på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ner oliver jämnt över degen, pensla med olja och strö över salt. Grädda i 15–20 minuter. Låt svalna under bakduk och skär sedan i rutor.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    markus 2 februari 2008

    Stö över Röd Lök så får du en helt annan karaktär när den i princip karamelliseras i oljan och saltet...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben