Fräsig oxwok

Serverar: 4 portioner

Att woka är ett nyttigt och kvickt sätt att laga mat. Här gör marinaden köttet mört samtidigt som den ger woken smak.

Ingredienser

  • 300 g oxfilé eller ryggbiff
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 msk sojasås
  • 2 msk halvtorr sherry
  • 2 ½ cm färsk, riven ingefära
  • 2 medelstora morötter
  • 4 salladslökar
  • 150 g sockerärter
  • 150 g babymajskolvar
  • 200 g äggnudlar
  • 1 msk jordnöts- eller solrosolja
  • ½ tsk maizena redning
  • 5 msk konc ox- eller grönsaksfond
  • Instruktioner

    1. Putsa köttet från fett, skär i smala strimlor tvärs över fibrerna. Lägg köttstrimlorna i en skål med 1 tsk av vardera sesamolja, sojasås och sherry. Pressa saften från ingefäran över köttet och blanda ordentligt. Ställ åt sidan i minst 10 minuter, eller om det finns tid, upp till 2 timmar i kylen.
    2. Skala och strimla morötterna i tändsticksstora bitar, ungefär 5 cm långa. Skär salladslöken rakt över på mitten, sedan i smala strimlor på längden. Dela sockerärterna och babymajsen på längden.
    3. Koka upp en stor gryta med vatten. Lägg i äggnudlarna och rör om. Lägg på locket, sänk värmen och låt sjuda 3 minuter eller enligt anvisningarna, tills nudlarna är knappt mjuka. Häll av vattnet noga.
    4. Under tiden hettar du upp en wokpanna eller en stor djup teflonpanna. Häll i resten av sesamoljan och jordnöts- eller solrosoljan. Rör om så att oljan sprids. Lägg i köttet (spara marinaden) och woka i 2 minuter tills det är lätt brynt. Ta upp köttet ur woken.
    5. Woka först morötterna 1 minut, tillsätt sedan löken, sockerärter och majsen. Woka ytterligare 1 minut. Red av med maizena i den sparade marinaden och buljongen, vispa ordentligt. Blanda med köttet och nudlarna och låt puttra några sekunder. Servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben