Fransbrödbullar med Manitoba
Fluffiga bullar. Lägg inte alla på en och samma plåt. Du kan låta dem jäsa i bunken och sedan på plåten det gjorde jag.
Ingredienser
50 g jäst
6 dl mjölk
125 g rumsvarmt smör
16-17 dl manitoba cream
1½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 ägg till pensling
Instruktioner
- Smula ner jästen i en degbunke, använd med fördel en köksmaskin som kan knåda degen länge för det behövs med detta mjöl.
- Ljumma mjölken till fingervarmt, 37 grader. Rör ner mjölken och lös jästen. Tillsätt det rumsvarma smöret och lite av mjölet. Tillsätt även salt och bakpulver. Arbeta degen i maskin eller för hand minst 10-15 minuter. Pyttsa på mer mjöl efterhand men bara så mycket att degen släpper lite från kanterna.
- Täck bunken med bakhandduk och låt jäsa till dubbel storlek.
- Ta upp på mjölat bakbord, arbeta in mer mjöl så du får en smidigt men ändå inte för hård deg, utan den ska vara ganska lös.
- Dela degen i två bitar och fortsätt tills du har 16 små. Forma till bollar. Kupa händerna runt frallorna och snurra dem i handflatorna mot underlaget så du spänner degens ovansida något och får släta ytor.
- Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön precis före gräddning.
- Grädda i 200 grader ca 12-18 min, tills frallorna fått fin färg. Låt svalna utan bakduk för en lite knaprigare yta.
Liknande recept
Kommentarer (4)
Vad är det för typ av mjöl? har jag aldrig hört talas om, var köper man det?
Det är ett speciellt mjöl som Finax har. Finns bland annat Willys och Ica.
Tack för ett kanonrecept. Jisses vad dom jäste och blev fina. Kanske berodde det på bakpulvret i degen. Bra blev det i alla fall. En 5: a i betyg.
Supergoda frallor som verkligen kommer göras igen.