Fransk lökpaj - Tarte á l'ognion
En jättegod paj, framförallt om man är "lök-fantast"!
Brukar bjuda på den här pajen om jag gör buffé, men den passar lika fint som ensamrätt med en god sallad till.
Ingredienser
Deg
3 1/2 dl vetemjöl
100 gram smör/margarin
1 äggula
3 msk kallt vatten
Fyllning
5 stora lökar
2 msk smör/margarin
3 ägg
50 g riven ost, typ Gréve eller Parmesan
Salt
1 krm vitpeppar
1 krm riven muskot
Instruktioner
- Börja med pajdegen;
Hacka samman mjöl och matfett för hand. Tillsätt äggulan och det kalla vattnet.
Arbeta ihop degen och låt den sen vila minst 1 timme.
- Skala och hacka löken.
Fräs den i lite matfett ca 10 minuter på svag värme, utan att den får färg.
- Kavla ut pajdegen tunt och klä en pajform med den. Tryck upp degen mot kanterna på formen.
- Blanda löken med ägg, riven ost och kryddorna.
Häll blandningen i paformen.
- Grädda i 200 grader i ca 40 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (0)