Fransk lökpaj - Tarte á l'ognion

Serverar: 4 portioner

En jättegod paj, framförallt om man är "lök-fantast"! Brukar bjuda på den här pajen om jag gör buffé, men den passar lika fint som ensamrätt med en god sallad till.

Ingredienser

  • Deg
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 100 gram smör/margarin
  • 1 äggula
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 5 stora lökar
  • 2 msk smör/margarin
  • 3 ägg
  • 50 g riven ost, typ Gréve eller Parmesan
  • Salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskot
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen; Hacka samman mjöl och matfett för hand. Tillsätt äggulan och det kalla vattnet. Arbeta ihop degen och låt den sen vila minst 1 timme.
    2. Skala och hacka löken. Fräs den i lite matfett ca 10 minuter på svag värme, utan att den får färg.
    3. Kavla ut pajdegen tunt och klä en pajform med den. Tryck upp degen mot kanterna på formen.
    4. Blanda löken med ägg, riven ost och kryddorna. Häll blandningen i paformen.
    5. Grädda i 200 grader i ca 40 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben