Fransk päronpaj

Serverar: 4 portioner

Under ett knäckigt hasselnötstäcke gömmer sig en god päronfyllning. Päronen kan bytas ut mot äpplen.

Ingredienser

  • Fyllning
  • 2 päron
  • 1½ dl socker
  • 1½ dl vatten
  • Deg
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1½ dl socker
  • 2 ägg
  • 100 g hasselnötter
  • Servering
  • Vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Skala och skär päronen i skivor. Lägg päron, socker och vatten i en kastrull och låt alltsammans koka under lock tills päronen är mjuka, det tar 5-10 minuter. Fördela päronen och sockerlagen i 4 smorda portionsformar, ca 12 cm i diameter.
    3. Deg: Kör smör och socker mjukt med en elvisp. Skilj äggulor från vitor och tillsätt gulorna i blandningen. Kör lite till med elvispen. Vispa vitorna till ett hårt skum. Mal hasselnötterna med en mandelkvarn eller i en matberedare. Rör först ner nötterna i äggulesmeten och vänd därefter försiktigt ner de vispade vitorna.
    4. Fördela hasselnötsmassan ovanpå päronen. Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera pajerna ljumma eller rumsvarma med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben