Frisk apelsinkaka

Serverar: 8-10 portioner

Kardemumma och apelsindoft sprider sig i köket när man bakar denna vintervackra kaka.

Ingredienser

  • Glaserade apelsinklyftor
  • 3 apelsiner
  • 100 g strörörsocker
  • Kaka
  • 200 g osaltat smör
  • 4 dl socker
  • 5 ägg
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 2 msk svarta vallmofrön
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 2 dl filmjölk eller gräddfil
  • 2 msk koncentrerad apelsinjuice
  • Saft och rivet skal från 1 apelsin
  • Smör och ströbröd till formen
  • Glasyr
  • 100 g florsocker
  • 1 msk apelsinsaft
  • Instruktioner

    1. Skala och skär 2 av apelsinerna i skivor. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull på medelstark värme. Rör inte runt utan skaka bara kastrullen så att det smälta sockret fördelas över hela bottenytan. Pressa saften ur hälften av den tredje apelsinen.
    2. Häll försiktigt saften i sockret. Låt koka upp till en gyllene karamell. Tillsätt apelsinskivorna och dra kastrullen från plattan. Lägg efter 10 minuter upp apelsinskivorna på ett bakplåtspapper. Släng bort resterande karamell.
    3. Sätt ugnen på 175 grader.
    4. Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll till sist i filmjölk, juice, apelsinskal och -saft. Blanda väl.
    5. Smöra och bröa en form, 1½-2 liter. Häll smeten i formen och grädda i ca 1 timme. Kakan är färdig när en sticka inte längre blir kladdig när du testar.
    6. Blanda samman florsocker och saft från den resterande apelsinhalvan till en tjock glasyr. Fördela glasyren över den varma kakan. Dekorera med apelsinskivorna. Låt kakan svalna innan du skär upp den.

    Liknande recept

    5
    1 h 20 min
    10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben