Gammelmormors julkaka

Tid: 1 timme

Gammelmormor Lydias julkaka bakas alltid till jul hemma hos oss. Doftar och smakar som julen bör dvs apelsin och kryddor.Bakas utan ägg och mjölk men med smör.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl russin
  • 3 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 5 ½ dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 msk rivet apelsinskal
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk nejlikor
  • Instruktioner

    1. Koka ihop smör, russin, socker och vatten i en kastrull och låt det koka några minuter, låt det sedan svalna.
    2. Rör därefter i mjöl, bakpulver,kanel,nejlikor och apelsinskalet. Se till att tvätta apelsinen i varmt vatten ordentligt innan du river skalet och häller ner det i smeten. Grädda i en avlång smörad och bröad form i 175-200 grader. Lydia hade vedspis när hon gräddade kakan så därför finns ingen bra temperatur i receptet. Jag brukar börja grädda på 200 första 10 minuterna och sedan sänka till 175 resten av tiden. Grädda ca 30 min, prova med provsticka .

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben