Gammelmormor Lydias julkaka bakas alltid till jul hemma hos oss. Doftar och smakar som julen bör dvs apelsin och kryddor.Bakas utan ägg och mjölk men med smör.
Ingredienser
100 g smör
2 dl russin
3 dl socker
3 dl vatten
5 ½ dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 msk rivet apelsinskal
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
Instruktioner
Koka ihop smör, russin, socker och vatten i en kastrull och låt det koka några minuter, låt det sedan svalna.
Rör därefter i mjöl, bakpulver,kanel,nejlikor och apelsinskalet. Se till att tvätta apelsinen i varmt vatten ordentligt innan du river skalet och häller ner det i smeten.
Grädda i en avlång smörad och bröad form i 175-200 grader.
Lydia hade vedspis när hon gräddade kakan så därför finns ingen bra temperatur i receptet. Jag brukar börja grädda på 200 första 10 minuterna och sedan sänka till 175 resten av tiden. Grädda ca 30 min, prova med provsticka .