Ett saftigt bröd i ett lite roligare format med en läcker kaffeglasyr.
Ingredienser
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1½ dl socker
1 tsk salt
8 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
Pensling
½ dl kaffe, kallt
1 msk mörk sirap
Instruktioner
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm det fingervarmt, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med mjölken och tillsätt socker och salt. Blanda mjölsorterna och tillsätt dem till jästblandningen. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
Dela degen i 4 delar och rulla ut dem till längder, ca 20 cm långa. Platta till dem en aning, skär i trekantssnibbar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 13-15 minuter. Blanda kaffe och sirap och pensla bröden direkt när de kommer ur ugnen. Låt bröden svalna på ett galler.