Gratinerad löksoppa

Serverar: 4 portioner

Löksoppa är så mycket mer än bara soppa på lök. En rätt med fransk finess, en utsökt kombination av lök, buljong och vin med brödet och ostet som kronan på verket.

Ingredienser

  • 4 stora gula lökar
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 1 - 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 kryddbukett
  • Timjan
  • persilja
  • lagerblad
  • ½ tsk salt
  • 1 krm grovmald vitpeppar
  • 1½ dl vitt vin
  • 4 skivor vitt formbröd
  • 2 dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Skala och skär löken i klyftor. Fräs den i matfett på svag värme i en gryta tills den börjar få färg. Strö över mjölet. Späd med vatten och lägg i buljongtärningarna.
    2. Tillsätt kryddbuketten, salt och peppar. Låt soppan sjuda på svag värme under lock cirka 20 minuter. Häll i det vita vinet.
    3. Häll upp soppan i en stor skål eller flera mindre portionsformar som tål ugnsvärme.
    4. Täck soppan med brödskivorna och strö över den rivna osten. Gratinera soppan i 250 grader tills osten börjat smälta och fått fin färg.
    5. Man kan även tillsätta 100 g kokt skinka i tärningar så får man en mustigare soppa.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    kristinahedberg 13 oktober 2008

    En god soppa i höstrusket

    Relaterade Artiklar

    Löksoppa med gratinerade ostbröd
    En höstklassiker döljer sig under detta spröda lock av bröd och ost...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben