Gratinerad purjolök

Serverar: 4 portioner

Underbart gott fungerar bäst som ett tillbehör till kyckling eller fisk

Ingredienser

  • 2 st medelstora purjolökar
  • Sås
  • 2 st äggulor
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 st citron
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 2 dl lagrad ost, riven
  • Instruktioner

    1. Ansa, snitta och skölj purjolökarna noga. Skär dem i ca 5 cm långa bitar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 1 min. Häll av i durkslag och spola dem i kallt vatten.
    2. Sås: Vispa samman äggulor, vin och citronskal i en tjockbottnad kastrull. Värm på medelgod värme och vispa kraftigt hela tiden.
    3. När den första kokbubblan syns häll snabbt upp den fluffiga krämen i en skål. Låt den svalna och blanda sedan med vispad grädde, salt och hälften av den rivna osten.
    4. Sätt ugnen på 225°. Fördela den förkokta purjon i en stor smord gratängform eller flera små. Ringla sås över och strö på ost.
    5. Gratinera 5-10 min beroende på formens storlek. Ovansidan ska få lite färg. Servera purjon varm.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Koka soppa på en spik
    Nja, riktigt så enkelt är det inte, men kan man grunden hur man gör...

    För fredagskvällen
    På fredagkvällar är det underbart att få slappna av med ett gott gl...

    Vegetariska recept
    Vegetarisk mat är verkligen gott. Här får ni ett par recept från vå...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben