Gravlaxpaj med romsås

Serverar: 4-5 portioner

God att göra när man har gravad lax över. Inget ska gå åt spillo....

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl (180 g)
  • 100 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 1/2 dl hackad gul lök
  • 200 g gravad lax
  • 1 dl hackad dill
  • 3 dl riven ost
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 salt
  • 1 krm svart peppar
  • Romsås
  • 3/4 dl majonnäs
  • 3 dl gräddfil
  • 1 knippa gräslök
  • 100 g ishavsrom
  • 1 krm salt
  • Instruktioner

    Gör pajdegen. Finfördela smöret i mjölet tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga och låt den vila kallt 30 min. Sätt ugnen på 200 C. Fräs löken mjuk utan att den får färg ca 5 min. Skär den gravade laxen i små tärningar. Blanda lök, gravlax, dill och ost. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min eller tills det fått fin färg. Blanda under tiden ihop ägg, matlagningsgrädde, salt och peppar. Lägg laxfyllningen i pajskalet och slå över äggblandningen. Höj ugnsvärmen till 250 C. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 min. Rör under tiden ihop ingredienserna till romsåsen. Servera pajen något avsvalnad med såsen och en sallad.

    Liknande recept

    4.5
    15 min
    4
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben