Grekiska köttbullar i ugn

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

En god "allt-i-ett-rätt"

Ingredienser

  • 1 kg skalad potatis
  • 1-2 tsk salt
  • 1-2 krm svartpeppar
  • 1 smulat lagerblad
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 msk koncentrerad tomatpuré + 2 dl vatten
  • 1 citron
  • 3/4 dl olivolja
  • Köttbullarna
  • 400-500 g blandfärs (eller lammfärs)
  • 3/4 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 ägg
  • 3-4 msk ströbröd
  • 3/4 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 -2 krm grovmald svartpeppar
  • 1 msk torkad mynta (eller färsk hackad mynta)
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Skala potatisarna och skär dem i klyftor. Lägg potatisen i stor och smord långpanna, Gärna den som tillhör ugnen. Strö över salt, peppar, smulat lagerblad, oregano och paprikapulver. Blanda om. Rör ut tomatpurén i vattnet och droppa över tillsammans med citronsaft och lite olivolja. Blanda om igen.
    3. Sätt in långpannan med potatisen mitt i ugnen 20-25 min (ca 15 min för färsk potatis) innan köttbullarna läggs på.
    4. Köttbullarna: Finhacka lök och vitlök och blanda ägg, ströbröd och mjölk. Blanda med färsen och rör i kryddorna. Forma ganska stora köttbullar (som en stor valnöt). Lägg köttbullarna bland potatisen, sätt ner långpannan strax under mitten i ugnen och stek ytterligare 20-25 min tills köttbullarna är genomstekta. Servera direkt ur långpannan.

    Liknande recept

    4.3
    30 min
    4-5
    8
    4.9
    30 min
    2
    10

    Kommentarer (2)

    dolores 28 juli 2012

    Så himla gott ! Ordentligt kryddat men inte starkt utan en fantastisk smak, plus att man slipper stekoset.Kommer att göras fler gånger,

    hondjavulen 30 juli 2012

    Kul att du gillade rätten. Jag tycker också att det är praktiskt med "allt-i-ett-rätter"

    Relaterade Artiklar

    Potatisgratäng
    Potatis är basen i många av våra mest svenska rätter. Trots att potati...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben