Grekiskt olivbröd med oliver eller soltorkade tomater

Serverar: 1 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Ett gott bröd som jag blev bjuden på midsommarafton alldeles nybakat .

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 1 msk honung
  • 2 tsk havssalt
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 20-30 kalamata oliver eller motsv. soltorkade tomater
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Blanda vatten och jäst till degspad. Tillsätt olivolja, honung, salt och det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt. Låt jäsa under bakduk i minst en timma.
    2. Knåda degen och kavla därefter ut den på mjölat bakbord.
    3. Kärna ur oliverna och dela dem i mindre bitar.Strö över brödet. Om du använder soltorkade tomater dela dem i mindre bitar och gör lika.
    4. Rulla ihop brödet till en stor giffel och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i 30-40 minuter.
    5. Sätt ugnen på 250 grader Grädda brödet i 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i totalt 30 minuter. Låt svalna lite innan servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (5)

    flabban 24 januari 2010

    Jag bakade ut 2 limpor som jag fyllde med soltorkade tomater och gräddade i 200º direkt från början. Det blev superbra. Degen var lättarbetad och limporna blev höga och fina. Det kommer jag att göra fler gånger och även fylla med annat. Tack för ett kanonrecept. Högsta betyg.

    kekke46 14 juli 2010

    Dom här måste gag prova min man älskar oliver och torkade tomater

    monicadanell 26 juli 2010

    Hej igår när det var regn då passade jag på att baka olivbrödet jag tog 30 st oliver men nästa gång tar jag 20 det räcker jätte gott bröd 5 p monica

    Pirkko 23 mars 2013

    Mycket gott bröd!

    Cassiopeya 12 november 2013

    Enkelt och gott! Gjorde med soltorkad tomat i olja.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben