"Ljuvligt", "fantastiskt" och "underbart" är bara några av alla vackra ord när denna goda rätt serverats.
Ingredienser
400 g laxfilé
3 dl vispgrädde
1 äggula
1 tsk salt
3 krm citronpeppar
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2½ dl fiskbuljong
2½ dl vispgrädde
1 tsk senap
2 tsk tomatpuré
Salt
Vitpeppar
2-3 msk vitt vin
Nyriven parmesanost
2-3 msk klippt gräslök
Instruktioner
- Skär laxen i mindre bitar.
Lägg dem i mixer och finfördela köttet.
Häll på grädde och äggula.
Krydda med salt och citronpeppar.
Kör snabbt till en slät smet.
Det är viktigt att alla ingredienser är kalla!
- Forma 12-16 ovala bullar (doppa både hand och sked i kallt vatten) och lägg över i smord form.
Lägg ett smort papper över och grädda i 150 grader,
ca 15 minuter.
- Fräs smör och vetemjöl till såsen och späd med fiskbuljong och grädde.
Smaka av med senap, tomatpuré, salt, nymalen peppar och en skvätt vin.
Låt såsen koka 7-8 minuter, späd med spadet från fiskformen och smaka av igen.
Hit kan rätten förberedas!
- Lägg quenellerna i smord gratängform och slå såsen över.
Riv färsk parmesanost eller annan god gratängost över och gratinera i drygt 225 grader tills allt blivit varmt och ytan fått färg, ca 10 minuter.
Strö gräslök över och servera med nypotatis (om möjligt).
Liknande recept
Kommentarer (0)