Grevens Laxqueneller

Serverar: 4 portioner

"Ljuvligt", "fantastiskt" och "underbart" är bara några av alla vackra ord när denna goda rätt serverats.

Ingredienser

  • 400 g laxfilé
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 1 tsk salt
  • 3 krm citronpeppar
  • Sås
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2½ dl fiskbuljong
  • 2½ dl vispgrädde
  • 1 tsk senap
  • 2 tsk tomatpuré
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 2-3 msk vitt vin
  • Nyriven parmesanost
  • 2-3 msk klippt gräslök
  • Instruktioner

    1. Skär laxen i mindre bitar. Lägg dem i mixer och finfördela köttet. Häll på grädde och äggula. Krydda med salt och citronpeppar. Kör snabbt till en slät smet. Det är viktigt att alla ingredienser är kalla!
    2. Forma 12-16 ovala bullar (doppa både hand och sked i kallt vatten) och lägg över i smord form. Lägg ett smort papper över och grädda i 150 grader, ca 15 minuter.
    3. Fräs smör och vetemjöl till såsen och späd med fiskbuljong och grädde. Smaka av med senap, tomatpuré, salt, nymalen peppar och en skvätt vin. Låt såsen koka 7-8 minuter, späd med spadet från fiskformen och smaka av igen. Hit kan rätten förberedas!
    4. Lägg quenellerna i smord gratängform och slå såsen över. Riv färsk parmesanost eller annan god gratängost över och gratinera i drygt 225 grader tills allt blivit varmt och ytan fått färg, ca 10 minuter. Strö gräslök över och servera med nypotatis (om möjligt).

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben