GROVT BRÖD

Serverar: 36-44 portioner

Går också bra med ljus sirap

Ingredienser

  • Skållning
  • 2,5 dl Vetekross
  • 2 dl solrosfrön
  • 3 dl havregryn
  • 2,5 dl kruskakli
  • 1 dl linfrön
  • 1 liter vatten
  • Efter skållningen
  • 1 dl rapsolja
  • 1 liter vatten
  • 2 pkt jäst
  • 1 msk salt
  • 1 dl mörk brödsirap med malt
  • Ca 2,0 - 2,2 kg vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Skållning: Mät upp frön, gryn och kli i en bunke. Koka vattnet och häll det hett i bunken. Rör om och låt blandningen svalna till 37° C eller låt den stå övertäckt i rumstemperatur upp till ett dygn.
    2. Efter skållningen: Häll 37° C vatten över den smulade jästen i degbunken. Tillsätt det skållade, sirap, salt, olja och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Låt maskinen gå ca 4 minuter sen allt har blandat sig. Jäs under bakduk 45 minuter. Knåda degen lätt på mjölat bord. Baka ut den till fyrkantiga portionsbröd, 36-44 st. Låt jäsa på plåt under bakduk i 30 minuter. Spraya vatten över bröden innan gräddningen. Grädda i 200-225° C ugnsvärme ca 12-14 minuter. Spraya vatten över bröden när de är varma. Låt svalna under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Gratinerad aubergine
    En urgröpt aubergine fylls med en sås gjord av fruktköttet, lök och...

    Polenta
    Polenta är det italienska namnet för majs. Polenta är ett grovt gul...

    Sill och strömming
    Sill och strömming är egentligen samma fisk. Namnet strömming använ...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben