Gyllengul saffranskaka med pistaschnötter

Saffran ger inte bara god smak, utan också vacker färg i kakor, bröd och mat. Denna guldgula kaka innehåller förutom potatis även pistaschnötter som lyfter kakan till ännu högre höjder.

Ingredienser

  • 2 dl (ca 130 g) sötmandel
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 pkt (0,5 g) saffran
  • ev 1 sockerbit
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 kokta, kalla potatisar
  • Garnering
  • 0,5 dl pistaschnötter
  • Instruktioner

    1. Skålla, skala och mal mandeln. Sätt ugnen på 175°C.
    2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
    3. Stöt saffranen, gärna med 1 sockerbit, till fint pulver i en mortel.
    4. Rör matfettet mjukt. Rör ner äggvispet i matfettet.
    5. Blanda ner saffranet och den malda mandeln i smeten.
    6. Mosa den kalla potatisen. Blanda i moset i smeten.
    7. Smörj och bröa en rund form, ca 23 cm i diameter. Häll smeten i formen. Strö över grovhackade pistaschnötter.
    8. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen 35–40 min.
    9. Stjälp upp kakan och låt den kallna på galler.
    10. Tips! Skålla mandel Mandeln kan skållas i mikrovågsugn. Lägg mandeln i en mikrovågssäker skål. Fyll skålen med vatten så att vattnet precis täcker mandeln. Kör på full effekt 3–4 min. Skala och mal som vanligt.
    11. Rostade nötter Pistaschnötter kan rostas lätt i en torr stekpanna innan de grovhackas. Rostade nötter ger en mer framträdande nötsmak åt de flesta bakverk.
    12. Till advent I jultider kan det vara effektfullt att baka kakan i form av t ex en stjärna!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben