Saffran ger inte bara god smak, utan också vacker färg i kakor, bröd och mat. Denna guldgula kaka innehåller förutom potatis även pistaschnötter som lyfter kakan till ännu högre höjder.
Ingredienser
2 dl (ca 130 g) sötmandel
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 pkt (0,5 g) saffran
ev 1 sockerbit
50 g smör eller margarin
2 kokta, kalla potatisar
Garnering
0,5 dl pistaschnötter
Instruktioner
Skålla, skala och mal mandeln. Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Stöt saffranen, gärna med 1 sockerbit, till fint pulver i en mortel.
Rör matfettet mjukt. Rör ner äggvispet i matfettet.
Blanda ner saffranet och den malda mandeln i smeten.
Mosa den kalla potatisen. Blanda i moset i smeten.
Smörj och bröa en rund form, ca 23 cm i diameter. Häll smeten i formen. Strö över grovhackade pistaschnötter.
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen 35–40 min.
Stjälp upp kakan och låt den kallna på galler.
Tips!
Skålla mandel
Mandeln kan skållas i mikrovågsugn. Lägg mandeln i en mikrovågssäker skål. Fyll skålen med vatten så att vattnet precis täcker mandeln. Kör på full effekt 3–4 min. Skala och mal som vanligt.
Rostade nötter
Pistaschnötter kan rostas lätt i en torr stekpanna innan de grovhackas. Rostade nötter ger en mer framträdande nötsmak åt de flesta bakverk.
Till advent
I jultider kan det vara effektfullt att baka kakan i form av t ex en stjärna!