Halstrad laxtartar med löjromssås

Serverar: 6 portioner

Be att få laxen skinn- och benfri i butiken så går det snabbt och lätt att göra rätten.

Ingredienser

  • 750 g laxfilé med skinn
  • 150 g kallrökt skivad lax
  • 1 tsk salt1 krm nymald vitpeppar
  • 1/2 dl fint skuren gräslök
  • 1 msk smör
  • Löjromsås
  • 1 1/2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 fisk- eller hönsbuljong tärning
  • 3 dl crème fraiche
  • 50 g löjrom
  • 1/2 dl hackad dill
  • Tillbehör
  • Pressad potatis eller potatismos
  • 300 g sockerärter
  • 2 knippen salladslök
  • Instruktioner

    1. Skär bort skinnet från lax­filén. Skär den och de rökta laxskivorna i bitar. Kör alltsammans i matberedare tills det är finhackat eller hacka fint med kniv. Blanda med salt, peppar och gräslök. Ställ åt sidan.
    2. Sås: Blanda vin, vatten och buljongtärning. Koka ihop tills ca 2 dl återstår. Vispa ner crème fraiche och koka några minuter. Ställ åt sidan.
    3. Forma 12 puckar av laxröran med händerna. Stek dem 1–2 minuter på var sida i smör.
    4. Tillbehör: Koka upp lättsaltat vatten. Ansa grönsakerna. Koka salladslöken och sockerärterna ca 1 minut. Häll av vattnet.
    5. Koka upp såsen och tillsätt rom och dill. Smaka av om det behövs salt och peppar. Lägg upp grönsaker, sås och laxtartarer på varma tallrikar.
    6. Servera med pressad potatis eller potatismos.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben