Halstrad marulk med pilgrimsmusslor

Serverar: 3 portioner

Tid: 30 minuter

Marulk kan man ibland få tag i till ganska bra pris. Inte mycket dyrare än färsk lax, och betydligt billigare än torsk om man har tur. Pilgrimsmusslor är väl lite väl lyxigt kanske, men det är så gott! Det brukar man kunna köpa frysta hos fiskhandlaren. Om man inte gillar pilgrimsmusslor, är det väldigt gott med handskalade räkor till.

Ingredienser

  • 3 portionsbitar marulksfilé
  • Salt
  • Peppar
  • 2-3 pilgimsmusslor per portion
  • Eventuellt smör till halstring
  • Till såsen
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1-2 msk vetemjöl
  • 1/2-1 dl vitt vin
  • 1-2 dl vatten
  • 1-2 dl grädde
  • 1 dl fiskfond eller hummerfond
  • Salt
  • Peppar
  • Dill
  • Instruktioner

    1. Till såsen: Fräs schalottenlöken i smöret så den blir mjuk. Strö över mjölet och fräs några sekunder. Häll i vinet och rör runt så att mjölet löser sig . Späd med vatten och grädde.
    2. Tillsätt buljongtärningen och låt den lösa upp sig under omrörning. Koka några minuter. Salta och peppra. Tillsätt lite klippt dill innan servering.
    3. Till fisken: Salta och peppra fisken och pensla eventuellt på lite smör. Hetta upp en grillpanna rejält, och halstra fisken tills den blir genomstekt. Om pannan inte är tillräckligt varm, kommer fisken att fastna. Gör likadant med pilgrimsmusslorna.
    4. Är man osäker på om fisken och musslorna är tillräckligt genomstekta, kan man eftersteka i 150°C ugnsvärme 5–10 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    farmoringer 3 maj 2008

    Här kommer en fempoängare för såsen. Hade den till min marinerade marulk. Såsen var Mmmm så god....

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben