Halstrad sej med blomkålssoppa, chiliräkor och mangold
Serverar: 4 portioner
En färggrann och festlig måltid.
Ingredienser
1 blomkålshuvud
8 dl gammaldags mjölk, alt 3% mjölk
600 g långa eller sej
100 g färska skalade räkor
½ medelstark chili
1 vitlöksklyfta
1 purjolök
1 knippe mangold
Rapsolja
Salt
Svartpeppar
Servering
Surdegsbröd
Instruktioner
Finhacka hela blomkålen, både buketter och stam.
Koka upp mjölken och lägg i blomkålen. Koka på stark värme max 7-8 minuter. Den ska vara helt genommjuk.
Mixa med stavmixer eller i en kannmixer. Smaksätt med salt och peppar.
Skär fisken i små bitar och hetta upp en stekpanna på medelstark värme. Stek fisken på en sida i rapsolja tills den är gyllenbrun, ca 5 minuter. Vänd på fisken och låt ligga i 1 minut. Lyft sedan och lägg fisken på papper och låt rinna av.
Finhacka vitlöksklyftan och finstrimla chilifrukten. Lägg i chili, vitlök och finhackad purjolök i stekpannan och rör om i 1 minut. Lägg i räkorna och låt dem bli varma.
Lägg upp fisken i en djup tallrik, häll på soppan och avsluta med räkor och mangold. Servera surdegsbröd till.