Halvmånar med syltade apelsinskal

Serverar: 25 portioner

Detta är min mammas recept på goda kakor som görs i plättlaggen, och steks i ugnen. Ett recept med mycket nostalgi för mig. Kakorna är mycket goda och hade en tendens att försvinna mycket fort från kakfatet!

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 120 g socker
  • 100 g smält smör eller margarin
  • 80 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Glasyr
  • 1 kkp florsocker
  • 1 1/2 msk vatten
  • 2-3 msk syltade apelsinskal
  • Mellanlägg
  • Sylt eller gelé
  • Instruktioner

    1. Smält smöret och låt det kallna. Rör det tillsammans med sockret så det blir vitt och pösigt. Äggen vispas upp och blandas i. Mjölet blandas med bakpulvret och rörs ned.
    2. Värm upp en plättlagg i ugnen i ca 200-225-grader. Smörj plättlaggen med lite smör. När du ska steka kakorna skall de stå i mitten av ugnen.
    3. Bred ut 1/2 msk av smeten i varje rum på laggen.Grädda kakorna vackert gulbruna. Då de kallnat läggs de två och två tillsammans med gelé eller sylt emellan.
    4. Till glasyren rörs florsockret med vattnet till en blank tjock massa. Kakorna skärs mitt itu, så att de ser ut som halvmånar. Stryk på glasyren på kakorna och strö på finhackade syltade apelsinskal.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Kattis46 18 april 2010

    Åh, jag minns att min mamma gjorde såna kakor när jag var barn. Jag sa alltid till min mamma att jag måste kontrollera så att dom blir bra. Så fick jag smaka så fort dom var klara. Det var tider det. 70-talet, tror jag bestämt det var. Så kul att jag hittade recept på dom, för min mammas recept försvann. Nu ska jag försöka göra dom själv.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben