Hasselnötspaté med tomat och parmesan

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Julbordets vegetariska favoritpaté. Passar utmärkt för bjudningar.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 selleristjälkar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 400 g krossade tomater med örter
  • 100 g färskt fullkornsbröd
  • 2-3 morötter
  • 2 dl riven parmesanost
  • 200 g hasselnötter
  • 3 ägg
  • 1 msk soja
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 1/2 msk salt
  • 3 krm peppar
  • Instruktioner

    1. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Strimla selleristjälkarna. Fräs den gula löken i olja i en stekpanna 5 min. Tillsätt vitlök och selleri och stek ytterligare 5 min.
    2. Pudra över mjölet och blanda. Häll i tomaterna och sjud såsen ca 3 min. Smula brödet, skala och riv morötter och ost. Rosta nötterna i en torr teflonstekpanna. Mal dem.
    3. Blanda brödsmulor, riven morot, ost och malda nötter med tomatblandningen. Låt smeten svalna något. Vispa upp äggen och rör ner samtliga ingredienser. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Täck med aluminiumfolie.
    4. Obs! är det en aluminiumform som används får folien inte komma i kontakt med patén. Grädda i 175 grader 1 timme. Servera varm eller kall med kall yoghurt smaksatt med vitlök.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben