Hel grillad fläskfilé med 3 sallader

Serverar: 4 portioner

Detta är festsmak för finsmakare. Helstekt fläskfilé med 3 olika sorters sallader, ett spännande kryddsmör och en balsamicosås.

Ingredienser

  • Ca 1 kg fläskfilé
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Sallad 1
  • 200 g vitkål
  • ½ tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl matlagningsyoghurt
  • Salt
  • Malen svartpeppar
  • Sallad 2
  • 1 morot
  • 5 salladslökar
  • 5 dl blandade kokta bönor (köp färdiga)
  • ½ tsk mycket finhackad rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Salt
  • Peppar
  • Sallad 3
  • 1 stor röd paprika
  • 4 solmogna tomater
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 rödlök
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Sås
  • ½ dl balsamvinäger
  • 2 msk konc kalvfond
  • ¾ dl japansk soja
  • 2 msk socker
  • Aromsmör
  • 75 g smör
  • 1 tsk mycket finhackad rosmarin
  • ½ tsk rivet citronskal
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Putsa filén från hinnor och vänd i olivolja. Krydda med salt och peppar. Grilla i 200º tills innertempen är ca 67 grader. Vänd på filéerna då och då under grillningen. Låt vila i ca 10 minuter.
    2. Du kan också steka filéerna i en klick smör runtom i stekpanna och eftersteka i ugnen på 150º i ca 25 minuter.
    3. Sallad 1: Skär vitkålen ytterst tunt. Blanda med lite salt i en bunke. Låt dra i ca 10 minuter. Blanda sedan ner pressad vitlök och yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
    4. Sätt ugnen på 225º.
    5. Sallad 2: Skär moroten och salladslöken tunt och blanda med bönorna, rosmarin, olivolja, vinäger, salt och peppar.
    6. Sallad 3: Rosta paprikan i ugnen tills skalet börjar bli svart. Ta ut och låt paprikan vila i ca 10 minuter. Dra av skalet och skär paprikaköttet i bitar.
    7. Skär tomaterna i större bitar, kärna ur chilin och skär den och rödlöken tunt. Blanda alltsammans med paprikaköttet, olivolja, salt och peppar.
    8. Blanda ingredienserna till såsen och låt koka upp. Dra åt sidan.
    9. Blanda ingredienserna till smöret och smaka av med salt och peppar. Skiva filén tunt och lägg upp på ett fat tillsammans med salladerna. Häll såsen över och avsluta med smöret.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben